2007-02-20

Bloggar jag läser

Varför är detta intressant kan man undra. För den ovane bloggonauten bör det förklaras att den viktigaste källan till träffar på din sida kommer från andra bloggare. Min status är beroende av andra bloggares åsikter. Detta redogjort i denna mycket upplysande och omfattande artikel i NY-times webbutgåva.

Länge har jag ojat mig över att ingen läser min blogg och fler borde länka till den. Nu är det dags att slå slag i saken och visa vilka bloggar som jag läser och förklara varför. Min illa dolda förhoppning är att bloggarna skall göra sammaledes och att det skall innebära ett uppsving för samtliga i denna nepotiska gruppkram.

Jag kommer bara i detta inlägg skriva om andra svenska bloggar. Jag läser väldigt många engelskspråkiga men det känns som dom får rymmas i ett eget inlägg. Här följer bloggar jag läser utan inbördes rangordning

inblick - järnringen förlag
Järnringen ger inte bara ut jönsiga rollspel -- de har fattat hur man driver professionell förlagsverksamhet i Sverige och tar sig an en vuxen geekgeneration.

omnigame
Peter Nordstrand är lärare, spelare och en av få svenskar som skriver för utländska rollspelsförlag. Att han dessutom lyckas med att vara småbarnsförälder både imponerar och förbryllar mig.

Se till vänster där går en arab
En arab med hjärnan på rätt ställe. Bloggens blandning med allt från spel och web 2.0 till irak och damhandboll gör den mänsklig och trovärdig.

StoryLab
Sveriges kanske just nu mest spännande leverantör av interaktiva upplevelser och berättelser. Ribban ligger högt och de levererar långt däröver. Ge mig mer av denna del av verkligheten. Dom har ännu inte fått ordning på sitt rss-flöde men enligt utsago skall detta vara löst inom kort.

smidigt
Teknik och kultur i härlig blandning. Robert Birming leverar med stundom obehaglig frekvens russin handplockade ur internetkakan.

Interacting Arts
Detta må vara intellektuellt och till och med pretentiöst men dom gör väldigt intressanta saker. De vidgar användandet av interaktivt berättande åt håll som jag själv inte når. En prestation värd att prisas. Leo Nordvall, en av interacting arts medlemmar, håller på ett föredrag på mejan i helgen. Mer info om det i senare inlägg.

Bisonblog
När jag söker på saker jag tycker känns intressant om marknadsföring och ny internetkultur så dyker Bisonblogg ständigt upp överst. Bra innehåll och intressanta vinklingar.

Beta Alfa

Ruggigt frekvent bloggare med alltjämt hög kvalité. Min stora kran när det gäller web 2.0 och allmän mediakunskap.

Hakank.blogg
Håkan beskriver sig som en popsci-junkie. Hans blogg skiljer sig lite från andra i min bloggsamling men jag läser honom med stor tillförsikt och andakt trots (eller tack vare) detta. Ingången till hans blogg var recensionen av Thomas Schellings strategy of conflict.

Degrell

Martin skriver om film, humor och kultur. Alltid välskrivet. Alltid roligt och alltid extremt intressant.

Skeletor
Jag har läst skeletors tänkvärda kulturblogg sedan Stefan Spjut skrev om datorspel i DN. Kul läsning och om inte annat så är skeletor är namn som är njutbart och nostalgiskt.

Vetenskapsnytt
Bara namnet får mig rysa av välbehag. Innehållet är skarpt, intressant och vetenskapligt. Bloggosfärens motsvarighet till P1.

Du är vad du läser
Hans Persson skriver om skrivande, läsande och ibland om spel. Min ingång till hans blogg var genom postningen om geek gold som fortfarande är väldigt intressant.

NoGame
Jon Back är en av mina studenter. Hans blogg handlar, inte helt otippat, om spel med fokus på spel gjorda av papp eller papper.

Wingate
Thomas är en av de mest begåvade personer jag känner. En materialfetishist inte jämlike med arkitektur och cyklar som sin specialitet. En värdefull resurs i mitt nätverk. Hans bloggande är inte så frekvent numera och inte heller på svenska. Med det löser man lätt med ett telefonsamtal.

Prästflickan
Maria är präst, feminst och gamer. En unik ingångsvinkel och ett varmt hjärta.


Detta var min bloggtopp. Det finns förmodligen fler bidrag. Håll till godo tillsvidare.

Ola

Andra bloggar om: , ,

4 kommentarer:

Peter Nordstrand sa...

Tack Ola, för dina vänliga ord.

Jag skall följa din utmärkta uppmaning å det snaraste.

Naseer sa...

Du blir nog läst av fler än du tror Ola.

Men många gör kanske som jag, sätter upp dig på RSS-läsaren. Då märker du inte av oss lika mycket.

Malin Sandström sa...

"Bloggosfärens motsvarighet till P1."

Jag känner mig hedrad. :-)

(Och instämmer med naseer; glöm inte RSS-läsarna. Min hypotes är att ju mer tekniskt innehåll, desto större andel av bloggläsarna läser via RSS.)

Ola Janson sa...

Malin och Naseer, kul att ni läser. Ni finns i min RSS-läsare också om ni undrar.

Går det inte att logga RSS-läsningen? Plötsligt känner jag mig lite low-tech men borde man inte kunna se det på något sätt?