2006-04-06

Fiero!

Metro har satt oss på kartan. Jag och Johan fylldes av plötsligt Fiero! Fiero är, förutom en bilmodell, en beskrivning av en triumferande känsla. Känslan som får dig att knyta och vagga den fram och tillbaka.

Ladda ner hela tidnignen här . Jag tror vi finns på sidan 24.

Att kurstartdatumet var fel spelar inte så mycket roll. Hade vi hört av oss och meddelat att vi tänkte skjuta upp starten hade vi troligtvis inte fått vara med över huvudtaget. Bättre marknadsföring får man leta efter.

Detta korta inlägg skulle jag vilja avsluta med några tänkvärda betraktelser av Raph Koster - författare till den eminenta boken "A theory of Fun" (som troligtvis kommer att bli kurslitteratur).

Fritt översatt om skillnaden mellan en historia och spel och deras lärande effekt på läsaren/spelaren:
  • Spel tenderar att lära med erfarenhet. Historier lär genom andras upplevelser (vicariously).
  • Spel är bra på objektifiering. Historier är bra på empati.
  • Spel tenderar att kvantifiera, reducera, och klassificera. Historier tenderar att fördunkla, fördjupa, och göra subtila distinktioner.
  • Spel är externa - människors handlande står i centrum. Historier (åtmintone bra sådana) är interna, och handlar om människor känslor och tankar.
För mig känndes det som en ögonöppnare. Som ett spätt i lensman.

3 kommentarer:

Johan EL sa...

Vi har fått höra att vi är värsta obegripliga filosofihörnan. Fast vi vill inget hellre än att ni skall vara med och prata med oss. Om något verkar svårt eller otydligt, förklarar vi oss gärna. Johan EL

Pekpinnen sa...

Metro: Sidan du sökte efter kunde inte hittas

Ola Janson sa...

Ingen kan tysta oss!

Metro har nog inte utrymma att låta varje nummer låta ligga uppe.