2007-09-05

Intranät 2.0 - facebook är framtidens intranät



Allt på webben är inte 2.0. Det var ingen nyhet. Jag skulle våga säga att Intranät på arbetsplatser Sverige (och troligtvis världen) över knappt börjat närma sig 1.0. Jag tycker det är skam förbannad synd att det förhåller sig så. Jag är en Early Adaptor, allt nytt är spännande och bra i min inskränkta fantasivärld. Men för att bemöta bakåtsträvare och framtidsmotståndare så känns det så fantastiskt bra med hela 2.0-konceptet som retoriskt artilleri. Anledningen att anamma de tillsynes flummiga frihetsideal som är kopplade till 2.0 är trots allt att det är ett fantastiskt bra sätt att tjäna pengar. Dessförutom är det knivskarpa system som oftast skapar exakt den aktivitet som de är byggda för.

Om vi går tillbaka till intranät, denna skamfläck på den digitala världskartan, så är det synnerligen klumpiga system som sällan åstadkommer. De intranät jag träffat på liknar mer kinesiska väggtidningar -- envägskommunikation i oförtruten bordun. Jag tror inte jag rört mig ut på allt för tunn is om jag hävdar att många svenska företag har stora problem att få sina anställda att använda intranätet så som det var tänkt. Tänk efter en liten stund. Om man kunde få anställda att visa så mycket entusiasm inför ett intranät och berika det med så mycket innehåll som man ser att folk gör på t ex facebook vad skulle det då innebära? Vän av ordning vänder sig givetvis mot att människor skall spendera timtal på en virtuell mötesplats under arbetstid. Om dessa timmar bidrar till att öka kvaliten på arbetsplatsen, skapa ett forum för information och feedback samt stärka gemenskapen inom ett redan bräckligt socialt nätverk -- vore det inte bra? Ju mer jag tänker på det så känns det som om facebook nästan är en mall för hur jag ser att ett väl fungerande intranät ser ut.

Såhär skriver internetgurun Gerry McGovern om problemen med intranät:
The problem lies with the fact that most intranets have not articulated a clear purpose and business case. If an intranet is to get the investment and attention it requires, it must show that it can increase productivity and reduce costs.
Den relevanta frågan i sammanhanget är vilken kostnad man vill reducera och hur produktiviteten skall öka? Med facebook för ögonen så skulle många interkommunikativa problem kunna avhjälpas. Det kostar pengar när en handen inte vet vad den andra gör. De flesta stora och medelstora företag blöder kompetens. Den kompetens som används motsvara en bråkdel av det faktiskt finns. Problemet är man inte riktigt vet vad alla kan.

Jag läste ikapp en hel del bloggar nu på sistone. Många dissar trotsigt facebook. Stå gärna och knyt näven i fickan och spotta på sura rönnbär. Facebook är ett system för socialt nätverkande och trots att det ibland får jönsometerns mätare att slå i botten så fungerar det. Du får en extremt bra inblick i vad som händer i ditt sociala nätverk. Feedback som jag inte ens trodde förtjänade haglar runt mig (ok jag kanske verkligen inte förtjänar den). Poängen är att det skapar en miljö som är trivsam och som lockar till allt från vänliga ryggdunkningar till virtuella drinkar. Jag kan inte hjälpa att känna "så här skulle jag vilja att det var på jobbet". Jag vill kunna se att Carina på våningen under just avslutat ett jobbigt projekt, att Johan klarat av att reda ut stormen i Uddevalla och ge vår nya regionschef en virtuell ryggdunkning för en bra start. Tänk om intranätet faktiskt kunde vara en plats dit man vänder sig när man är påväg att känna sig utbränd? Jag tror att det kan bli verklighet.

Men, nackdelen med att vara en early adaptor är att man ofta får vänta. Så jag sitter och väntar, och skickar en blomma till min fru på facebook, trots att hon sitter bakom mig i soffan. Det är kärlek.

Läs mer om intranät av Gerry McGovern

Ola

Andra bloggar om: , , , ,

7 kommentarer:

Arvid sa...

Jag är så vansiningt sugen på att börja jobba med detta NU!!!!

Petter sa...

En sak som är klart relevant är när facebook faktiskt kommer gå under... för att imperium har väl ett 'bäst före' datum.

När jag pratat om det här med andra så tror jag att boven i dramat kommer bli alla de ändlösa företag som nu insett att facebook är en enormt stor och växande marknad. Varför finns det applications? Bara för att du ska få ha det kul?

Knappast. Många företag samlar in massor av information om användare... ju fler applications - ju mer information och än mer spridda saker.

Behöver det här bara vara dåligt? Självklart inte! Men, om någonting kommer få skeppet att kapsejsa så är det alla företag som vill äta hela kakan facebook och tack vare dom tror jag att sidan kan förändras så mycket så att _jag_ kanske inte längre vill ha den...

...och då kommer väl nästa nya facebook som jag kan bli medlem på istället.

Cirkux sa...

Jag haaller fullstaendigt med, och facebook aer med raage den roligaste networkingsite jag testat dessutom

Anonym sa...

Ska man vara på Facebook istället för på intranätet eller ska intranätet se ut som Facebook menar du? En viktig grej som jag tycker du missar är ju att "arbetsplatsdata" måste vara betydligt mer säkrade än vad Facebook och andra nätverkarsajter är - man kan ju t ex inte gärna prata om sina projektproblem, konfidentiella data etc på en öppen nätverkssajt där vem som helst får titta. Eller?

Ola Janson sa...

Jag menar bara att det system står för grund för facebook är bättre en de existerande intranetsystemen. Öppet eller slutet är mindre viktigt. Poängen är att man har någon som lyssnar på det man säger.

Anonym sa...

Men någon som lyssnar skulle man väl kunna klämma in i ett existerande intranät, eller?

Jag tänkte t ex på det kuliga emailsystem du visade upp på SSK, där man "betalar" en viktighetsvaluta när man skickar email (som mottagaren sedan kan använda, antar jag - så om man får många viktiga meddelanden får man mer valuta att själv skicka meddelanden för). Vad händer när chefen kräver att få mer valuta eftersom hans (eller hennes) meddelanden ju per definition (enligt honom) är viktigare än alla andras? Bygger spelets/systemets regler på att alla har lika mycket viktighetsvaluta från början eller har man olika?

Jag frågar detta eftersom "systemen" man måste ändra på är kanske inte så mycket intranäten utan företagsstrukturer och -kulturer som helhet. Och sådana kan man tyvärr inte alltid ändra hursomhelst eftersom det finns lagar som styr vilken information man kan dela med sig av, vilket ansvar man har gentemot sina aktieägare etc.

Lång kommentar - kontentan är kanske att det du säger är väldigt inspirerande, men jag misstänker att många MBA-innehavare och managementkonsulter skulle säga att du är naiv. Vad svarar du dem (de jävlarna!)?

Anonym sa...

Vill tipsa om ett bra online spel, i gladiator av Rom miljö: http://s2.gladiatus.se/game/c.php?uid=37066