2006-07-24

Spelandets aktivitet aktiverar

Hej alla semesterfirare,
Bloggar från kafé SoFo på Söder i STHLM. SoFo som förövrigt betyder Söder om Folkungagatan :) Roligt . Vi får kontra med något liknande i Majorna i Göteborg.
Konsekvenserna för att utgå från spelandets aktivitet har fördjupats under sommaren. Vi har mycket att tänka på när vi drar igång. Inte minst har vi mycket att GÖRA. Det är görandet som är så intressant.

Vad är det egentligen som händer inne i människan när man spelar Sudoku? Ola och jag klurar på det, och jag har trakaserat en stackars kafébesökare för att komma sanningen på spåret. Gör gärna inlägg här bland kommentarerna...

Är Sudoku förresten egentligen ett spel? Och vad skiljer i så fall ett pussel från ett spel.
Det är mycket som skall redas ut. Skönt är det.

Och för er som söker utbildningen nu under sommaren... Jag har dålig mottagning och mailen fungerar bara sporadiskt under semestern. Linda är också på semester just nu, så jag ber er att använda ert sunda förnuft och göra förfarandet så enkelt som möjligt.

Skicka alla relevanta handlingar (även betyg/intyg) i ett kuvert vid ett tillfälle, så blir det minimalt handhavande för båda sidor. Vi kommer tillbaka till den vanliga vardagen på Academedia på Skärgårdsgatan om två veckor, alltså den 7: augusti. Ola och jag kommer låsa in oss i ett hus och jobba med förberedelser under nästa vecka. Då kommer vi inte ägna speciellt mycket tid åt telefoner och administration. Så, för er som söker nu under sommaren. Sök loss, så hörs vi den 7:e augusti och bestämmer en intervjutid.

Skicka ansökan till:
Spelarkitektur
AcadeMedia Masters
Skärgårdsgatan 4
414 58 Göteborg

Märk kuvertet "Spelarkitektur"

Varma hälsningar från ett soligt Söder /Johan EL 031 704 7234

14 kommentarer:

Tobias sa...

Jag tror helt enkelt att Sudoku är en snabb flow-kick, tillräckligt enkelt för att man vet att man kan klara det men samtidgt tillräckligt avancerat för att ge hjärnan ett motstånd.

Min mamma löser alltid sudoku när hon kommer hem efter en jobbig arbetsdag, hon hävdar att det får henne att koppla av på ett sätt som varken tv:n eller ett gott samtal kan göra.

Om det är ett spel är jag osäker på. Det där är en definitions-härva.

Sampo sa...

Delar av mig skulle ju vilja hävda något i form av definitionen för teater, där det krävs två för att det ska kunna vara någon fom av teater en som utövar och en som betraktar.

Men för spel då att det är två som utövar.
För är det en som utövar så blir väl nästan alla spel ett puzzel. Den levande faktorn?

Anonym sa...

Hur många är det som har sökt?

Anonym sa...

Det behövs ju inte alls två för att det ska bli spel... se bara på dataspelen, där är det ofta som man är ensam spelare. Och puzzel är kanske också en form av spel, i alla fall görs det minde skilnad mellan puzzel och spel idag..

Sampo sa...

Så sant att det inte behövs två för ett spel, mitt exempel var ju teater. Men om vi säger en slumpfaktor istället då?
Skulle man kunna säga då att ett spel behöver någon form av slump faktor, annars är det ett puzzel? Bara för att fortsätta diskutionen så att säga.

krämer sa...

Nu blir alla schackspelare väldigt ledsna kompis.

-Vad gör ni flickor?
-Vi pusslar schack.

:o)

Johan EL sa...

Jag har själv fastnat i sudoku-klistret, och försöker reda ut vad som egentligen händer och vad som händer i mig, och hur det skiljer sig från andra spel- eller spelrelaterade upplevelser. Det här pusslet har redan en lösning, så det är inte ett spel enligt alla relevanta definitioner, men låt oss hellre fria än fälla. Pussla schack, varför inte :)
Vi har passerat 50-strecket på sökanden, men några har hoppat på jobb och andra utbildningar, så det finns några få platser kvar.

Anonym sa...

sudoku är för veklingar, tacka vet jag go ;)

Sampo sa...

tja alltså.. en annan spelare är väl en ultimat slumpfaktor?
Om man inte spelar mot sig själv. då blir det lite klurigt.

MOB sa...

Även ett spel kan väl ha en färdig lösning? T ex Cluedo eller Mystery of the Abbey.

MOB sa...

Eller er egen ARG för den delen. Färdig lösning men fortfarande ett spel. Eller?

Sampo sa...

Ja jag vet då inte, men det är ju en slump i vem som vinner i ett sådant spel också. Vem som tänker bäst, Cluedo har även en tärning som kan vara rätt avgörande.
Arg hur fort man tänker eller hur bra man är på problemlösning gämfört med någon annan.

Vilket säger att om man tävlar i att lösa sudoku eller lägga puzzel borde väl även det vara en typ av spel.

snafu sa...

Meh! Sudoku är korsord. Eller krypto, snarare.

Sudokus charm är att det ser ut som matematik men inte är det.

"Hu! Siffror! Min själ, så intelligent jag måtte vara!"

Anonym sa...

Sudoku är en gåta som man ska bemästra. Olika symboler, siffror, bokstäver och tecken kan utgöra en Suduko. För att bemästra de svåra krävs att man kan se de olika mönstrerna för att finna lösningarna. Man kan använda sig av många metoder och sätt att se och tänka. Det är det som är charmen Suduko. Jag kallar det för: siffer-konst, tecken-konst osv